Bekijk hier de webversie van deze nieuwsbrief >
Schermafbeelding 2021-12-22 om 12.39.44
Beste lezer,

Afgelopen week presenteerde Rutte IV het nieuwe regeerakkoord. De ambitie voor CO2 is aangescherpt naar tenminste 55% reductie in 2030. Om dat doel veilig te stellen legt het kabinet de lat zelfs nog wat hoger; ze streven naar 60% reductie. Dat klinkt als muziek in onze oren! Maar we weten ook dat in Altena het energienet vol is en dat de installatiebedrijven moeite hebben met het vinden van genoeg mensen voor het werk dat er ligt. Dus blijft de vraag "Hoe dan?" wel zwaar in de lucht hangen. Hoe dan wel?

Wij denken dat iedereen – ook voor zijn eigen portemonnee en comfort - nog het nodige kan doen. Je huis isoleren blijft een heel goed voornemen voor 2022. Op internet is een vracht aan informatie te vinden over hoe je dat aanpakt. En als je dan ’n keer alles op een rij wilt zetten is er een energiecoach in Altena die je daarbij kan helpen. Overigens horen wij dat die coaches nog niet iedereen bereiken. We hebben het idee dat het juist gaat om de huishoudens die deze hulp het hardst nodig hebben. Dus onze oproep: praat erover in je omgeving, misschien zijn er wel mensen die je hiermee kunt helpen?! (Zie ook het stukje over de Tegoedbon van Altena Woont Slim!)

In deze nieuwsbrief:
 • Afscheid van Bas van Breugel
 • Tegoedbon van € 50,- bij energieloket Altena Woont Slim
 • Goed voorbeeld - verbouwing Rijksweg 126A in Nieuwendijk
 • Bereid je voor op 2022 - Je energieleverancier en jouw contract
 • Leestips voor in de kerstvakantie
Wij wensen iedereen een goede afsluiting van 2021 en hopen je graag weer eens te mogen ontmoeten in 2022! Onze beste wensen & blijf gezond!
Bestuur en vrijwilligers
Cees, Ienze, Bas, Marjon, Sander, Kees, Stephanie, Peter (2x), Marjolein en Jan

Afscheid Bas van Breugel

Op de afgelopen ALV namen we afscheid van Bas van Breugel als onze penningmeester. Bas was al sinds de oprichting bij de coöperatie betrokken en was de man die heel veel werk verzorgde op de achtergrond. Behalve het formele werk van een penningmeester deed Bas onder andere het uitzoekwerk en de offertetrajecten voor productadviezen en collectieve inkoopacties. Samen met Cees dook Bas in de voorwaarden van een postcoderoos. Hij bracht ook de nodige technische kennis in onze coöperatie. Het was véél en nuttig werk, waarmee hij ons ontzorgde en de verduurzaming van Altena verder hielp!
Een van de laatste dingen die Bas voor ons doet is de overdracht van veel van zijn taken aan onze vrijwilliger Marjon Nederveen. Marjon leerden wij kennen op het Altena College, waar ze als lid van de actiegroep Beware aandacht vroeg voor al het afval op school. Inmiddels is ze tweedejaars student bedrijfskunde in Rotterdam en liet ze ons weten dat ze wil helpen met onze financiële administratie. Daar zijn wij blij mee!

Bas, hartelijk dank!
Collage Bas van Breugel-2

Tegoedbon van € 50,-

Energieloket Altena Woont Slim

266239448_238215928421533_3715086604611377184_n
We weten dat er mensen zijn die zich zorgen maken over hun energierekening. Gelukkig kun je met een paar simpele maatregelen heel makkelijk beter de warmte binnen houden, en de kou buiten.

Het energieloket van de gemeente (Altena Woont Slim) geeft tegoedbonnen uit van €50,-. Met deze tegoedbon kun je terecht in de WoonSlimShop voor dingen als radiatorfolie, een brievenbussnor of LED-Lampen.
Ken je iemand die hiermee geholpen is? Vertel het door! Op = op.
De actie loopt tot 31 december.

Verbouwing Rijksweg 126A
in Nieuwendijk

Het ziet er inmiddels helemaal gloednieuw uit, maar het pand aan de Rijksweg 126A in Nieuwendijk kreeg het afgelopen jaar een flinke metamorfose. Niet alleen qua uiterlijk maar ook qua energiewaarde. Het gebouw - een voormalige fietsenwinkel - is van bodem tot dak geïsoleerd, voorzien van warmtepompen en heeft 64 zonnepanelen op het dak voor de energievoorziening van de bewoners.
Een mooi voorbeeld van duurzaam ondernemen in Altena!
Schermafbeelding 2021-12-22 om 10.28.38
Fotografie Robin Groen

Je energieleverancier en jouw contract:
de voorbereiding voor 2022.

Heb je een energiecontract met variabele prijzen? Dan worden op 1 januari en 1 juli de prijzen standaard aangepast. Hou voor 1 januari 2022 rekening met een forse prijsverhoging.

Maar misschien kreeg je al een tussentijdse verhoging van je voorschotten. Mag dat zomaar? We vonden informatie van DAS met antwoorden op een paar vragen, over wat je energiebedrijf wel én niet mag doen. En: wat gebeurt er als je energieleverancier failliet gaat? Wat gebeurt er als je als consument de energierekening niet meer kunt betalen?

1. Kan mijn energiecontract eenzijdig worden opgezegd door mijn energieleverancier?

Sommige leveranciers zeggen de energiecontracten eenzijdig op omdat zij in de financiële problemen raken door de hoge gasprijs. Dat mag in principe niet. Een energiecontract kan alleen eenzijdig worden opgezegd als voortzetting van het contract onredelijk en onaanvaardbaar is. Het is aan de rechter om dit te toetsen. ... Lees meer

  Zet ‘m op 60 (ºC)

  Je CV-ketel op 60ºC zetten, dat kun je zelf. In 60 seconden. Meteen maar zelf ook even gedaan. (Nou ja, misschien waren het 2 minuten).

  Maar met de uitleg van zetmop60.nl was het een eitje en eerlijk is eerlijk, je merkt er in huis niks van. Niet bij het douchen en ons huis is ook nog steeds lekker warm. Goed voor je verbruik, goed voor je portemonnee. (En, fijne bijvangst: hoe minder heet je water, hoe minder kalkafzetting.) Dus denken wij: doen!👍

  Instellingen aangepast? Laat het ons weten!

  Is het gelukt om de temperatuur op 60ºC te zetten? Stuur ons dan een e-mail of een berichtje via Facebook. Onder alle inzendingen verloten we een hulpmiddel om stroom te besparen.

  Vind je het lastig om de juiste instellingen te vinden? Bel of mail even met het energieloket AltenaWoontSlim, zij kunnen je zeker verder helpen.

  Leestips voor in je vakantie.
  Wij delen graag onze bronnen ;-)

  Waarom ontvang je deze mailing?

  Je bent bij ons bekend als lid van de coöperatie, je hebt je aangemeld voor onze nieuwsbrief, je bent klant van Altena Nieuwe Energie of je doet mee aan onze postcoderoos in Hank. (Of een combinatie hiervan 😉 )

  Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kun je je hier uitschrijven.

  © 2021 Altena Nieuwe Energie
  Alle rechten voorbehouden
  bol
  Altena Nieuwe Energie | OM
  facebook twitter instagram website 
  Email Marketing Powered by MailPoet