Banner grijs ANE in memoriam

in memoriam Johan Koekkoek

Maandag 3 mei bereikte ons het droevige bericht dat een van onze oprichters, Johan Koekkoek, plotseling is overleden. Werkend aan de natuur op het Pompveld is hij in het harnas gestorven. Zoals hij dat graag wilde.


DSC_0120
Johan was een man met een boodschap. Hij maakte zich grote zorgen over waar het heen gaat met de wereld. Zag hoe het mis gaat met de biodiversiteit en maakte zich druk over de opwarming van de aarde. Maar Johan zag ook de mogelijkheden en had de daadkracht om die mogelijkheden te verwezenlijken. Als wethouder voor het CDA, als oprichter van Altenatuur en als bedenker van de kringloop in Altena trok hij, soms ook tegen de stroom in, duurzame ideeën uit de klei. Zo bedacht hij al ruim voordat daar mogelijkheden voor waren, om op een weinig in het oog springend stukje grond een park voor zonnepanelen te realiseren. Dit was in 2012 de aanleiding om een energiecoöperatie op te richten. Wij leerden hem kennen als een betrokken en toegewijd bestuurslid. Eind vorig jaar pas nam hij afscheid als bestuurslid. Hij was wel klaar met het vergaderen en had zin om buiten te werken, pixelfarming en strokenteelt te vervolmaken en met het boerenbruin-Altena aan de slag te gaan. Vorige week nog ontvingen de leden van Altenatuur een bruin brood, gebakken van graan uit de streek. Ook van dit brood was hij een van de trekkers, hij was nog lang niet klaar.

Johan vond een lintje onzin, maar afgelopen maart werd hem door de Brabantse Milieufederatie de Casimir Milieuprijs overhandigd, omdat hij zich in de breedste zin al bijna 50 jaar bezig hield met natuur, milieu, duurzaamheid en circulaire economie. Het bankje dat hij kreeg komt de staan bij de drie notenbomen die we als besturen van Altenatuur, Kringloopcentrum en energiecoöperatie bij zijn afscheid cadeau deden. Een groene kroon op zijn grote nalatenschap.

Wij zullen Johan missen. Als inspirator, aanjager en toetssteen van onze activiteiten, en als mens. We wensen Tijke en de familie veel sterkte bij het dragen van dit grote en onverwachte verlies.

Altena Nieuwe Energie

Het bestuur
Bas van Breugel, Cees de Bas, Ienze Koekkoek en Sander van der Stelt
Op zaterdag 8 mei neemt de familie in besloten kring afscheid. De dienst om 11.00 uur
is bij te wonen via www.gkalmkerk.nl, kies vervolgens Live Dienst, Live Beeld.
Johan's rouwkaart en het condoleance register zijn hier te vinden.