Besparen

Besparen: alle beetjes helpen

2m

Vanwege de hoge energieprijzen komen steeds meer mensen in de knel. Daarom zetten we 24 simpele (!) tips om energie te besparen op een rij. Het is soms zo makkelijk als het aanpassen van een instelling van je centrale verwarming: www.zetmop60.nl.

Tip 1 – zorg voor voldoende verse lucht

Ventilatie middels een open kantelraam
Geopend kantelraam

Dit klinkt misschien vreemd: ‘Wil je minder gas verbruiken…, zet een raam open!’. Toch is het zo. Verse buitenlucht is makkelijker te verwarmen doordat deze minder vocht bevat dan ‘oude lucht’. Hierdoor hoef je minder te stoken. Alle ins & outs over ventileren vind je hier, ook als je overweegt een ventilatie-unit te plaatsen.

Dus zet iedere dag, voordat je de verwarming wat hoger zet, een kwartier de ramen open. En vergeet ’s morgens niet je bed open te gooien. Je verliest iedere nacht een liter vocht, een klam bed is koud, een droog bed is even koud, maar warmt daarna wel veel sneller en beter op.

Tip 2 – isoleer de leidingen van je cv-installatie

Voordat je warme water van de cv-ketel bij de verwarming is aangekomen, gaat het door buizen heen. Zeker wanneer deze buizen door koude ruimtes lopen, kan hier veel warmte verloren gaan. Je kunt de leidingen simpelweg isoleren met buisisolatie van de bouwmarkt. Wanneer je ook de retourleidingen isoleert, kun je zo’n 40 euro aan gas per jaar besparen.

Tip 3 – plaats radiatorfolie om gas te besparen

Een radiator geeft warmte af aan de voor- en achterkant. Een deel van de warmte gaat dus verloren doordat je de muur verwarmt. Door radiatorfolie achter de verwarming te plaatsen, weerkaatst de warmte makkelijker je huis in. Zo bespaar je zo’n 8 euro per vierkante meter per jaar.

Tip 4 – plaats een ventilator onder je radiator

Naast radiatorfolie kan ook een radiatorventilator zorgen voor een flinke besparing op je gasverbruik. Doordat de warmte middels de ventilator sneller verspreid wordt in je huis, kun je een ruimte sneller verwarmen en verlies je minder warmte aan de achter- en onderkant.
Daarbij kan de warme luchtstroom eerder voor een warm gevoel zorgen, terwijl het wellicht kouder is in je huis. Dankzij zo’n ventilator geef je al snel 130 tot 180 euro per jaar minder uit aan gas.

Tip 5 – koop een gas- en waterbesparende douchekop

Ongeveer 20 procent van al het gasverbruik gaat op aan warm water. Nu kun je korter douchen, en dit moet je ook vooral doen om gas te besparen, maar je kunt vrij eenvoudig nog meer doen in de badkamer. Door te kiezen voor een waterbesparende douchekop, kun je zo’n 45 euro per jaar besparen (afhankelijk van hoe lang je doucht, dat dan weer wel).