Sedumdak, tegeltax, waterberging… het klimaat in begrijpelijke taal
1mWe merken steeds meer de gevolgen van klimaatverandering. Deze verandering kunnen we voorspellen en daarom moeten we ons voorbereiden. Als het over oplossingen gaat, wordt er gesproken over een ‘waterberging’, ‘wadi’ of ‘sedumdak’. Wat betekenen die woorden eigenlijk?
Want we weten inmiddels allemaal dat het in Nederland warm kan worden. De laatste jaren hebben we ook te maken met langere periodes van droogte. Kort daarna kunnen er juist weer hele korte, pittige regenbuien vallen, waarbij een deel van het water gewoon weer in de afwatering terechtkomt.
Veel mensen nemen al maatregelen om zich aan dit veranderende weertype aan te passen. Ze gebruiken een regenton om regenwater op te vangen voor de tuin of verwijderen hun tuintegels.
Toch blijkt dat mensen in de inhoudelijke discussie kunnen afhaken, omdat de suggesties en terminologie te moeilijk verwoord zijn. Daarom hebben het Hoogheemraadschap van Delfland en enkele anderen de moeilijkste ‘klimaatwoorden’ vertaald naar meer gangbare spreektaal. Zo is voor iedereen duidelijk wat er gezegd wordt. En om discussies zelfs nog wat leuker te maken, hebben ze ook een quiz gemaakt.