Groene Energie

Welkom familie Van Bergeijk!

2m

Sinds dit najaar zijn wij een nieuwe energieleverancier rijker. Ad en Merie van Bergeijk uit Werkendam dragen met hun 1.900 zonnepanelen bij aan Altena Nieuwe Energie. Zo groeit ons duurzame streekproduct. Ga mee om 😉

Ad en Merie van Bergeijk

De familie Van Bergeijk werd geïnspireerd door het voorbeeld van De Bloemplaathoeve in Almkerk. Ad: “Het idee om de daken van onze schuren te gaan gebruiken voor zonne-energie speelde al een tijdje. We koelen en drogen in die schuren de opbrengst van ons land: aardappelen, vlas, blauw maanzaad, uien, noem het maar. Ons eigen verbruik is zo’n 100.000 kWh per jaar, dat is  best veel. Dus ben ik op de open dag bij Christian van Winden gaan kijken. Hij heeft alles secuur uitgezocht en ons in contact gebracht met Altena Nieuwe Energie. 

Eigenlijk zouden we al 20 weken operationeel moeten zijn, maar we waren afhankelijk van een netbeheerder met weinig tijd en een gebrekkige onderlinge communicatie bij de leveranciers. Dat was wel frustrerend, want de zon bleef maar schijnen afgelopen zomer. Cees de Bas van de coöperatie heeft geholpen de boel weer vlot te trekken, zodat we op 21 november de installatie aan konden sluiten.”

Zelfredzaamheid en solidariteit

Het uitzicht in de Biesbosch, met de Amercentrale aan de horizon.

Merie vertelt over hun keuze om de energie te leveren aan Altena Nieuwe Energie: “Wij zelf wonen helemaal vrij en omringd door water in de Biesbosch, op een geweldige plek. Maar wij kijken ook uit op de Amercentrale, waarvan steeds duidelijker wordt dat de biomassa die ze daar stoken helemaal niet duurzaam is. Ik verbaas me nog steeds hoe nonchalant mensen met de natuur omgaan. Wandelend met de hond ruim ik de troep bij elkaar, dat is soms wel een vuilniszak vol.

Voor ons als gezin is zelfvoorzienendheid iets waar we over nadenken. Hoe maak je slim gebruik van wat er is, en zorg je ervoor dat je jezelf redt? Je wilt zo min mogelijk afhankelijk zijn. Dat zette ons wel aan tot denken over hoe het anders kan en besluit je op een gegeven moment: wij gaan zelf stroom opwekken. Duurzaam. En omdat we meer dan genoeg opwekken, kunnen we dat beschikbaar maken voor de mensen in Altena en wordt ook Altena wat meer zelfvoorzienend. Het is mooi om daar een bijdrage aan te kunnen leveren.”

Meer informatie over onze duurzame energie?