Landelijk nieuws

Wind- en zonne-energie? Geef je mening over de Regionale Energie Strategie!

2m

Een berichtje van de gemeente dat we graag doorzetten.

In 2015 zijn de klimaatafspraken van Parijs ondertekend, ook door Nederland. Hierin staan een aantal doelstellingen om uiteindelijk de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5ºC, maximaal 2ºC. Om de doelen te bereiken moeten dingen veranderen: we zullen minder elektriciteit moeten gaan gebruiken, en de elektriciteit die we gebruiken moet duurzaam worden opgewekt.

Om deze veranderingen op lokaal niveau uit te werken, zijn 30 RES-verbanden opgericht. RES staat voor ‘Regionale Energie Strategie’. Gemeente Altena werkt samen in de RES-regio West-Brabant.

Onze RES-regio is benieuwd naar jouw mening!

Daarom wordt er een onderzoek gehouden onder de inwoners van West-Brabant. Gaan de maatregelen te ver of juist niet ver genoeg? Moet er vooral gekozen worden voor zonne-energie of moet er meer ruimte zijn voor wind?

Wij vinden het van groot belang dat iedereen laagdrempelig zijn mening kan inbrengen: voor- en tegenstanders van willekeurig welke oplossing. Natuurlijk is het daarbij ook ons doel om de energietransitie van ons allemaal te maken. Zodat we niet alleen de lasten dragen, maar ook meedelen in de opbrengsten. Heb jij ideeën over hoe we in Altena en onze regio het beste duurzame energie kunnen opwekken? Of wil je jouw mening kwijt in de discussie? 

Vul dan de enquete in op www.hetpon.nl/RES-west.

Meer weten over dit onderwerp? Lees dan ook eens:

Jongeren willen meer lef zien van de overheid

Ook jongeren zijn betrokken bij de RES. Een groep twintigers en dertigers heeft zich verenigd in de Jong RES met als belangrijkste doel: in iedere RES een vertegenwoordiger namens de jongeren aan de gesprekstafel. Dat is ook terecht, naar hun eigen zeggen zijn zij “de generatie die het langste de gevolgen van de beslissingen zal merken”.

Wij zijn blij dat ook jongeren zich actief inzetten! Ken je iemand die graag actief bezig is -of wil zijn- met duurzame energie, of wil je meer weten over de bijdrage van jongeren in de RES: kijk dan op de website van Jong RES of op de website klimaatakkoord.nl (tip).