Altena Nieuwe Energie,
samen de allergroenste.

Voor een duurzaam en zelfredzaam Altena. Voor nu, én straks.

Snel naar:

Altena Nieuwe Energie is een vrijwilligersinitiatief voor en door inwoners van Altena. We willen een CO2-neutraal Altena achterlaten, dat zelfredzaam en onafhankelijk is.

We zijn een coöperatie, dus geen bedrijf

Wij zijn geen bedrijf. Altena Nieuwe Energie is een coöperatie. Dat verschil is belangrijk. Een bedrijf wil winst maken, een coöperatie wil een doel bereiken. Met de opbrengst van de verkoop gaan we duurzame initiatieven realiseren of steunen. Wij betalen dus geen dure overhead of dividend aan aandeelhouders.

We zijn in 2018 gestart met de verkoop van groene stroom en gas. Deze energie wordt in Altena opgewekt. Groener bestaat niet. Wij zijn de groenste energiemaatschappij sinds 2015. Wij werken hiervoor samen met ruim 40 andere coöperaties, onder de naam om | nieuwe energie. Al deze coöperaties zijn actief bezig met de opwek van duurzame energie op eigen bodem.

Het team op het hoofdkantoor van om | nieuwe energie is klein en pragmatisch. Met nog geen 15 mensen kopen ze de stroom en het gas in en verzorgen ze marketing en de ict die hoort bij de in- en verkoop. Het mooie aan deze samenwerking: hoe meer klanten, hoe goedkoper.

Icoonproject

In najaar 2016 ontstond het idee om de productie en verkoop van duurzame energie in eigen hand te nemen. Een oproep van de gemeenten om mee na te denken over de toekomst van Altena, bracht zo’n 200 mensen uit alle kernen bij elkaar.

Uit deze groep kwamen veel mooie ideeën voor een duurzame, ondernemende gemeente. Een gemeente waar mensen samen werken aan onze toekomst. Mensen uit zes van de visiegroepen gingen om tafel met de vrijwilligers van DEcAB. De eerste aanzet voor Altena Nieuwe Energie (toen nog zonder naam) werd in die tijd bedacht.

DEcAB

Duurzame Energie coöperatief Altena Biesbosch gaat vanaf nu wat naar de achtergrond. Maar het blijft de onderliggende organiserende coöperatie van Altena Nieuwe Energie. DEcAB stimuleert het gebruik en de lokale productie van duurzame energie voor iedereen op Altena. Voor inwoners, bedrijven en organisaties. Sinds 2012 voeren we met en voor onze leden duurzame energieprojecten uit.

Onze ambitie? Altena in 2035 energieneutraal.
Om dat voor elkaar te krijgen realiseren wij:

 • Zonneprojecten voor particulieren, huurders en buurten.
  Bijvoorbeeld via ZonZelf, ZonGemak en Energie van de Boer.
 • Altena Nieuwe Energie (2018)

Lidmaatschap

U kunt lid worden van DEcAB. Een lidmaatschap kost €12,50 per jaar. Hiermee heeft u toegang tot onze diensten en steunt u ons werk. Als lid kunt u een actieve bijdrage leveren. Door mee te denken en mee te beslissen op onze ledenvergaderingen en uw ideeën in te brengen. Of te helpen bij de uitvoering.

Sponsoren of doneren

Ook een donatie of sponsoring is welkom. Als donateur steunt u voor 5 euro ons werk (meer mag ook) en houden wij u op de hoogte. U heeft dan geen stemrecht.

Wilt u sponsoren, neem dan contact met ons op. Dan kijken we samen hoe we daar een goede invulling aan kunnen geven.

Duurzame energie voor iedereen komt er niet vanzelf. Daar moeten we wel wat voor doen. Ga mee om!

Het team

Samen doen

 • Cees de Bas

  Cees de Bas

  Voorzitter, Giessen.

  We kunnen met elkaar het verschil maken. Voor nu, én straks.
  Er liggen kansen, die moeten we pakken.

 • Sander van der Stelt

  Sander van der Stelt

  Bestuurslid, Almkerk.

  Als kind al was ik druk met de natuur. Tijdens mijn studie Milieukunde realiseerde ik me dat je met niks doen, altijd verliest.

 • Ienze Koekkoek

  Ienze Koekkoek

  Secretaris, Sleeuwijk.

  Investeren in duurzaamheid fungeert als een vliegwiel. We doen het samen, hier in Altena. Dat is niet alleen nodig, maar ook leuk!

 • Staat u straks hier?

  Staat u straks hier?

  Bestuur of denktank.

  Wij zoeken mensen met een groen hart om mee samen te werken.
  Iets voor u? Neem contact met ons op. Misschien staat u hier straks wel.